18 Ağustos 2011 Perşembe

Atari Salonuna Geri Dönüş



Hatırlarım, ilk okuldan kaçma maceramı ilkokul 5. sınıfta arkadaşım Murat ile atari salonuna giderek yapmıştık. Sene 1993 'tü galiba. O günden üniversiteye girene kadar da aynı salona devam ettik. Hatta ailem bu alışkanlıktan kurtarmak için beni eve commodore 64 almışlardı. Şu an bilgisayarla bu kadar içli dışlı olmamı bu eski atari makinalarına borçlu olduğumu söyleyebilirim rahatlıkla.
Ne güzel olurdu şöyle bir tanesi evde olsa diye düşünürdük. Gerçekleşmesi pek mümkün değildi tabii ozamanlar. Ama şimdi zamanı geldi.

Arcade emülatörlerini bilmeyen kalmamıştır heralde. Küçük rom dosyalarını çalıştıran fantastik programlar. Ama bilgisayar klavyesinden oynayınca okadar eğlenceli olmuyor bu oyunlar. O yüzden imkan var ise bunlardan bir tane edinilmeli.

Yaklaşık iki aydır internetten bakınıyorum. Baya meraklısı varmış bu işin, o yüzden işim biraz daha kolay. İlk başta kendi modelimi kendim çizeyim dedim ki çizdim. Ama daha sonra kabinin kesim sürecinde problem çıkacağı ortaya çıktı. Bizdeki marangozlar koltuk, sandalye, masa vs. ürettiği için bu gibi işlere pek sıcak bakmıyor, sorun çıktığı zaman çözme eğiliminde olmuyorlar. O yüzden internetten teknik çizimleri eksiksiz kabin planları buldum. Hazır modelin üstünden gitmek daha mantıklı şu durumda. Şu adresteki teknik çizimden yararlanmayı düşünüyorum. Elvis's Arcade Cabinet olarak biliniyor ve birçok kabin yapan kişi bu çizimlerden yararlanmış. Sitesine de şurandan ulaşılabilinir.

Planlar hazır olduğuna göre artık diğer bir konu olan kontrol arabirimine geçebiliriz. Kontrol arayüzü için 2 adet metod var. Aslında 3 tane var ama biri diğerinin farklı bir versiyonu. Emülatörü 2 şekilde kontrol edebiliriz. Bunlardan biri klavye bir diğeri ise joypad. Klavyeden kontrol için klavyeyi söküp içine bazı ayarlamalar yapmak gerekiyor. Ancak 100'den fazla tuşu olan bir aletten bahsediyoruz burada. Elinizde havya (lehim aleti) birsürü kablo ile uğraşırken, işerin kontrolden çıkması çok kolay olabilir. İşte bu yüzden J-Pac adında bir devre kartı geliştirilmiş. Üstünde giriş pinleri var ve direkt olarak butonları buralara bağlayabiliyorsunuz.

Tabii bu parçayı yurtdışından getirmeniz gerekiyor. Fiyatı da kargo masraflarıyla biraz pahalıya maloluyor.

Ben ise diğer yöntem olan joypad hacking yöntemini kullanmaya karar verdim. Piyasada 10-15 tl gibi bir fiyata playstation joypad'i görünümlü joypadler var. Pek kaliteli değiller ama bize içindeki kontrol devresi gerektiği için bu bir sorun teşkil etmiyor.
İşe başlamadan önce gerekli olan malzemeleri yazayım.
  • İnce uçlu havya
  • Lehim teli
  • Sıcak silikon tabancası
  • Bolca ince kablo
  • multimetre ( şu elektrik ölçmede kullanılan hesap makinasına benzeyen alet )
  • Pense, kargaburun, yankeski, maket bıçağı
Şimdi joypadin vidalarını söküyoruz. Ve devre kartını ortaya çıkarıyoruz. Eğer joypadin dualshock özelliği varsa, kartı açtığımızda alt tarafta iki adet motor olduğunu göreceksiniz, bunları kesebilirsiniz. Ayrıca analog joysticklerin şapkalarını da çıkarırsanız daha rahat bir çalışma alanınız olur. Şöyle birşey olacak önünüzde;
Sarı ile işaretlediğim yerlere dikkat edin. Burada bir yuvarlak yüzey var ve bunlar 2'ye bölünmüş. İşaretli olmayan diğer yarısı topraklamayı sağlıyor ve bunların hepsi birbirine bağlı. Böylece lehimleme işi yarıya iniyor. Sadece işaretli olan yerlere lehimleme yapıp bir tane topraklama için lehimleme yapmamız yeterli. Yani 4 tane d-pad için, 4 tane sağ tuş takımı, 4 tane öndeki tuşlar için, 1 tane de topraklama için. Toplamda 13 tane, 24 değil. Yuppi. Bu arada lehimleme yapacağınız alan siyah iletken bir madde ile kaplı. Sivri uçlu birşeyle yavaşça kazırsanız alttaki bakır yüzeye ulaşabilirsiniz. Ama çok bastırmamak lazım, çünkü bakır yüzeyi de yerinden çözebiliriz.
Sol tarafı lehimledim. Şu şekilde gözüküyor;

Burada dikkat etmek gereken şey, kesinlikle lehimin, yuvarlağın diğer tarafına kaçmaması. Bir de daha düzgün durması için mavi ile işaretli olan yerlerdeki deliklerden geçirdim kabloları. Size de böyle yapmanızı tavsiye ederim. Ayrıca kırmızı ile işarekleriğim yerlerle lehim yapacağım yerler birbirine bağlantılı. Bu kısımlardan lehimleme işlemini doğru yapıp yapmadığımızı multimetre ile kontrol edebiliyoruz.

Son olarakta lehimlediğim yerleri ve devrenin altında kalan yerleri sıcak silikon ile silikonladım. Bölyece daha sağlam oldu. Bu arada ön kontrol devresinde bir tane lehimlenmiş yüzey görünüyor. Oraya bir tane daha kablo bağladım daha sonra. Boş olmasına aldırmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder